WP_20160906_17_54_44_Pro.jpg
12/09/2017

MAEX de maatschappelijke beurs

MAEX ontwikkelt tot een echte maatschappelijke beurs, waarop niet alleen in maatschappelijke waarde wordt geïnvesteerd, maar ook inkoop van maatschappelijke producten en diensten (MVI), en invulling van social return (SR) en Sustainable Development Goals (SDG’s) mogelijk is!

MAEX toont ruim 1260 maatschappelijke initiatieven en sociale ondernemingen die waarde leveren op diverse thema’s, door het hele land.

Het huidige platform MAEX geeft inzicht in deze waarde, en laat zien hoe initiatieven deze waarde leveren, wat ze daarvoor nodig hebben, welke partijen dat mede mogelijk maken, etc.  Begin dit jaar heeft MAEX in samenwerking met diverse fondsen de MAEX Impuls ontwikkeld; een fonds voor MAEX initiatieven om hen te steunen in hun organisatieontwikkeling. Met de MAEX Impuls ondersteunen we initiatieven waar reguliere fondsen vaak niet kunnen helpen.

Uit eigen onderzoek naar de behoeften van grassroot initiatieven en de behoeften van overheid en bedrijven is gebleken dat men meer wil samenwerken, maar dat er nog amper instrumenten zijn om gericht transacties tussen deze initiatieven en gevestigde partijen uit te voeren.  MAEX maakt nu ook steeds matches tussen organisaties maar wil dit ook online faciliteren.

Bedrijven willen vanuit hun MVO opgave samenwerken met sociale ondernemingen en producten en diensten afnemen, maar kunnen die moeilijk vinden. Ook de social return verplichting die ze bij aanbestedingen bij de overheid tegenkomen kunnen ze moeilijk invullen. Organisaties die in het kader van Sustainable Development Goals (SDG’s) willen investeren in sociale ondernemingen kunnen moeilijk hun weg vinden in de haarvaten van de samenleving.

Dit vraagt om een match making proces waarbij alle partijen gefaciliteerd worden. Om hier te komen wordt momenteel met bedrijven en gemeenten gewerkt aan heldere begrippen, kaders en afspraken en wordt de techniek van de MAEX flink aangepast. In 2018 faciliteren we dan op grote schaal online waardetransacties.

Daarmee positioneert MAEX initiatieven ook als een krachtige speler in de (lokale) economie. Samenwerking tussen initiatieven enerzijds en bedrijven, overheden, fondsen en particulieren anderzijds wordt eenvoudiger.

Uiteindelijk draagt deze beurs bij aan een nieuwe economie waarbij economische, ecologische en maatschappelijke waarden in balans zijn en waarin ieders bijdrage telt. Een dergelijke beurs is er nog niet.